Kattkompisar

Kompis. Siamesen Tooti.

Kompis. Siamesen Tooti.

Siameserna Tooti och Pelle hälsar på ibland i Lundby, Örebro. Båda är stockholmare idag hos sin husse Tobias (son till Britt-Maria) men är ursprungligen från Tammees flerfaldigt prisbelönta siamesuppfödning utanför Västerås.

Siameserna har sprungit i huset sedan de var små; när husse är på resande fot eller är och hälsar på. Det börjar alltid med morr, spott och fräs redan i hallen men slutar med en sorts försoning och avvaktande lek. Siameser och norska skogkatter kanske inte talar samma språk? Klart är i alla fall att siameser väcker skogkattens lust att skoja och leva rövare.

Vi har sett en del märkliga saker genom åren.

Som detta (utdrag ur Nerikes Kattklubbs tidning Kattögat nr 1 2010, av Britt-Maria):

”Ibland undrar jag hur mycket en katt tänker och hur mycket de kan planera; hur intelligenta de är. Här är ett litet exempel på vad vår Loka gjort.

Loka är en skogkatt i vårt hushåll, som innehåller totalt sex stycken skogkatter. Ibland kommer sonens två siameser på besök och det fungerar i stort sett bra, men det är klart: Lady och Loka vill nog vara de som bestämmer hur det ska vara här hemma i Lundby.

Katter. Men olika världar.

Katter. Men olika världar.

En dag höll jag på att bädda våra sängar och Pelle, den yngre av de två siameserna, satt på golvet och tittade på. Han funderade nog på om jag behövde lite hjälp eller om jag klarade av att byta lakanen själv. Loka satt på garderoben högt ovanför och tittade ner på honom. På garderoberna har katterna några korgar som de kan ligga i. Loka vände sig om och gick till en av korgarna. I korgen låg det en torr spy-/hårboll (ja, jag vet, man ska städa men de står högt upp och jag tittar inte i dem varje dag) som hon tog i munnen och försiktigt tassade fram till kanten med.

Så släppte hon den med god precision rakt i huvudet på Pelle.

Och stackars Pelle blev jätterädd och fick fart ut i köket!

Och jag svär på att Loka log där hon satt uppe på garderoben.

Var det intelligens, planering, eller bara ett sammanträffande? Det kan man fundera på.”

Det har aldrig hänt att det blir några slagsmål. Efter något dygn äter de tillsammans vid skålarna och springer i rastgården utan problem.

.

Tooti. Med svansen på en råtta.

Tooti. Med svansen på en råtta.

 

Kattkompisar. Siameser, som talar ett lite annat språk.

Kattkompisar. Siameser, som talar ett lite annat språk.


.
Matte Sarahs kommentar till nedanstående bild på facebook var ”Det är alltid lika roligt att komma in i rummet och det sitter en siames i soffan och babblar.
.
Tooti babblar

Tooti babblar